کد خبر: 103722988
تاریخ انتشار: شنبه 02 ارديبهشت 1396
خانه » حواشی » ایمنا » طالعی در آذر و نکوداشتی در اردیبهشت
نسخه چاپی
ارسال به دوستان
در آستانۀ برگزاری هفتۀ نکوداشت اصفهان؛

هر سال در آستانۀ قرار گرفتن در هفتۀ نکوداشت اصفهان در ماه اردیبهشت، فریاد اعتراض عده ای از دوستداران شهر بلند می شود که: چرا اردیبهشت؟ طالع اصفهان در قوس آذر است...

به گزارش چی 24 به نقل از ایمنا:
 
به گزارش ایمنا، ماه ها و فصل ها با هم جدالی ندارند، طبیعی و بی سکون از پی هم می روند و بهار را به تابستان، تابستان را به پاییز و پاییز را به زمستان گره می زنند تا هماره روز را از نو آغاز کنند؛ این اما از توانایی ما انسان هاست که قادریم به نمایندگی از ماه های سر به زیر سال، به نزاع برخیزیم. نمونه اش همین اردیبهشت و آذر که دوستداران اصفهان را در آستانۀ برگزاری نکوداشت این شهر، به دو دسته تقسیم می کند: قوس آذری ها و اردیبهشتی ها.
ماجرا از این قرار است که از سال 1384 و همزمان با انتخاب اصفهان به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام، با هدف صیانت از پشتوانه و سرمایه عظیم فرهنگی این شهر و انتقال آن به نسل‌های آینده، اقدامی شایسته توسط شورای اسلامی شهر صورت گرفت و سوم اردیبهشت که مصادف با سالروز تولد «شیخ بهایی» بود به عنوان «روز اصفهان» نامگذاری شد.
این روز که به زمانی برای معرفی اصفهان در همه ابعاد فرهنگی، هنری، اجتماعی، فن‌آوری، سیاسی و اقتصادی تبدیل شده بود، به دلیل وسعت و اهمیت ابعاد مختلف نصف جهان، به هفته تبدیل شد و از آن پس سوم تا نهم اردیبهشت را هفتۀ نکوداشت اصفهان نامیدند. درست از زمانی که قرار شد نکوداشتی برای اصفهان در اردیبهشت ماه برگزار شود، عده ای از دوستداران فرهنگ، این انتخاب را ناشایسته و بی توجه به تاریخ شهر خواندند. چرا که آن ها طالع اصفهان را بر اساس اسناد تاريخی، برج قوس (آذر) می دانستند نه ثور (اردیبهشت) و از آن سال تا کنون هر بار که به نکوداشت اصفهان در اردیبهشت ماه نزدیک می شویم، این بحث دوباره داغ می شود و جالب این که بعد از برگزاری این رویداد، می رود تا اردیبهشتی دیگر و شوربختانه این که طرفداران نکوداشت اصفهان در ماه آذر هم در طی این ماه، تلاشی برای گرامیداشت اصفهان نمی کنند و همین امر است که اعتراض آنان را به برگزاری هفته نکوداشت در اردیبهشت، به بهانه جویی نزدیکتر می کند. در این گزارش کوشیده ایم با نگاهی به طالع قوس آذر و چیستی آن، به جمع بندی نهایی ای دربارۀ این مسئله برسیم.

نسبت قوس آذر با اصفهان چیست؟
هیچکس نماد زیبای شهر اصفهان را که از سر در بازار قیصریه تا کف خیابانی در فرایبورگ آلمان نقش بسته انکار نمی کند، نمادی که با صورت برج فلکی آذر شباهت دارد. در آن صورت سر مردی بر نیم تنۀ اسب است و تیر و کمانش را به روبرو نشانه رفته و در این نماد، سر مردی بر نیم تنۀ شیر مانندی قرار دارد که تیر و کمانش را به عقب و به سمت دم اژدها مانندش نشانه گرفته است.



علت انتخاب این نماد این است که در متون تاریخی طالع نصف جهان را ماه آذر دانسته اند و در چرایی و چگونگی این طالع، حشمت الله انتخابي، پژوهشگر اجتماعي مي گويد: «مي دانيم که در قديم طالع افراد را بر اساس صورت فلكي انتخاب مي كردند. همچنين مرسوم بود براي شهرها نيز بر اساس طالع روز و ماه احداثشان، صورت فلكي انتخاب کنند و دليل انتخاب طالع آذر ماه (برج قوس) براي اصفهان اين بوده كه بر اساس مستندات تاريخي، طالع بنيان شهر اصفهان در ماه آذر ديده شده و گفته می شود که خشت اول شهر اصفهان را در ماه آذر گذاشته اند.»



نقل می شود که جابر انصاري نيز در اين باره گفته است: «طالع اصفهان برج قوس است» و به همین جهت است که ركن الدولۀ ديلمی، زماني كه قمر در برج قوس بوده باروی اصفهان را بنا نهاده است.
بر اساس این مستندات و به قرینۀ آن چه همۀ ما یک بار حین بریدن پارچه برای دوختن لباس یا تعیین وقت برای خواندن خطبۀ عقد دربارۀ روزهای خوب و ساعت های نحس و طالع و قمر و ... شنیده ایم و با قبول همۀ این اوقات خوش و نحس، آن چه احترام بدان خوانده می شود رعایت این اوقات در انجام یک کار است، همانطور که خواندیم رکن الدولۀ دیلمی نیز از این طالع خوش آذر برای اصفهان، در بنیان گذاشتن برج و باروی اصفهان مدد جسته و با این کار به آنچه طالع اصفهان خوانده اند احترام گذاشته است.
به همین جهت است که می شود به همگان اطمینان داد که برگزاری هفته ای به نام نکوداشت اصفهان در اردیبهشت ماه پشت پا زدن به طالع  اصفهان در قوس آذر نیست و برای احترام به این طالع می شود به طور مثال همچون گذشتگان تاریخ کلنگ زنی پروژه های عظیم را برای ماه آذر تنظیم کنیم. هر چند برای کلان شهری که هر هفته دو افتتاح بزرگ عمرانی دارد این امر نیز امکان پذیر نیست اما بهتر آن نیست که دوستداران اصفهان، در ماهی که شهر در بهترین شرایط جوی قرار دارد، زیبایی اش بی نهایت است و از همه مهمتر، در روزهایی است که زاد روز شیخ بهایی، معمار بزرگ شهر در آن قرار دارد، نکوداشتی به این عظمت را مورد بی مهری قرار ندهند و بی اطلاع از چیستی و چرایی طالع، از برگزار نشدن نکوداشت در ماه آذر گله نکنند؟
 علت درنظر گرفتن قوس آذر به عنوان طالع اصفهان، بر اساس آن چه گفته شد، پایه گذاری این شهر در ماه آذر بوده است و در نهایت، با اعتقاد و احترام به این طالع، این امر بدین معناست که آغاز بنا کردن سازه ای برای این شهر، در ماه آذر خوش یمن است و باید توجه داشت که این مسئله به خودی خود نمی تواند مانع برگزاری نکوداشت این شهر در ماه اردیبهشت شود. اصفهان آنقدر زیباست که شایستگی نکوداشته شدن در همۀ فصل ها و ماه ها را دارد، بکوشیم این بزرگ داشتن را تعمیم دهیم و ماه ها را بهانۀ نزاع های بیهوده نکنیم.
12177/135/20
کانال اطلاع رسانی: https://telegram.me/imnanew
 
 
 

برچسب ها
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
طراحی پرتال خبری، توسط پارس نوین